Monday 10 December 2012

CNS - sos cili seaweed

hai semua..:)

hari ini aten free nak update entry tentang our HOME-MADE CHILI SAUCE..
as a food tech wannabe la kan...hehe,we all kene buat satu produk baru based on seaweed..so,each group need to find out any new idea which used seaweed as one of the ingredient...
pikir2..mcm idea la duk kuar bak hang..finally,we plan to make the CHILLI SAUCE WITH SEAWEED..<3..such a lovely one..fiuhh.

sebelum buat produk based on sewed ni,aten da rse dulu sewed ti cmne..sewed yg kitorang gunakan kali ini adalah jenis yg putih n clear..jernih,mudah larut pada suhu tinggi dan amat sesuai utk dijadikan sebagai thickening agent atau agent pemekat dlm penghasilan produk.

taraaa...ini la sewed yg bakal kita gunakan..weee

are u ready??jum buat sosssss chiliii..


Bahan-bahan ( ikut suka )

  • 1 mangkuk besar Cili Merah + Cili Padi (kalau suka)
  • 3-6 ulas Bwg Putih
  • 1/2 cwn Cuka (brand Heinz)
  • 1/2 cup Sugar
  • 1 sudu Garam
  • 1 sudu Tpg Jagung - bancuh dgn air

  1. Ini dia cili yg Along gunakan.
  2. Blender kesemua bhn kecuali tpg jagung, dgn sedikit air. Kacau atas api sehingga pekat.
  3. Akhir sekali, masukkan paste tepung jagung utk memekatkan sos. Jika perlu boleh tambah lagi.
  4. Sejukkan & masukkan ke dlm botol kaca yg di siram dgn air panas.

resipi ini aten ambil dari blog my resipi..tapi resipi yg kami guna kan adalah seakan-akan resipi ini ..
kami telah melakukan pengubah suaian bahan pada tepung jarung shaja..

TEPUNG JAGUNG -----> SEAWEED

Menggunakan seaweed sebagai salah satu bahan makanan adalh kelebihan kerana kebaikan yang terdapat didalam seawed itu sendiri :

kebaikan rumpai laut :

Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON
* Anti-bakteria, membuang TOKSIN
* Menghilangkan SEMBELIT
* Mengurangkan TEKANAN DARAH TINGGI
* MENCANTIKKAN KULIT, MELICIN & MENEGANGKAN kulit. (anti penuaan)
* Meransang penghasilan SEL-SEL BARU kulit dan menyembuhkan LUKA
* MENGUATKAN SISTEM ABDOMEN dan memelihara KELENJAR TIROID
* Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, mengurangkan KEDUTAN & TEMPAT HITAM, SELULIT dan JERAWAT
* Membantu meningkatkan METABOLISME
* Memejalkkan PAYUDARA, OTOT dan PUNGGUNG
* Menurunkan tahap KOLESTROL dalam tubuh
* Melembutkan TUMIT KAKI merekah
* Menguatkan TULANG SENDI, menjauhi ARTRITIS dan OSTEOPOROSIS
*BMeningkatkan PEREDARAN DARAH, mengurangi sakit BAHU dan BELAKANG
* Mencegah KANSER/TUMOR
* Meningkatkan fungsi PENGHADAMAN/PENCERNAAN dan MERAWAT GASTRIK
* Mencegah ANEMIA
* Memberi Kekenyangan/DIET
* Meningkatkan SEL RAWAN, LIGAMEN dan OTOT
* Memberi TENAGA



PRODUK AKHIR 

Inilah rupa sos cili seaweed kami.


sesuai dicicah bersama keropok segera

juga disediakan dlm 2 versi iaitu bersama bijan dan tanpa bijan

sos cili seaweed selepas dibotolkan...da mcm produk kat pasaraya..:)

ketika sesi evaluation dan soal jawab oleh 5 orang panel.
Dr.Amir : produk korang dari luar nmpak mcm menakutkan sebb warna yg sangat merah,da mcm lada giling die ckp..tapi your product taste is unexpectable..ohsemm la  rse die..
trime kasih DR..:)

that all utk entry kali ni..
TERIMA KASIH DAUN KELADI,LAIN KALI SINGGAH LA LAGI..<3




No comments:

Post a Comment